Sıkça Sorulan Sorular

Bunları Biliyor musunuz?

  • Arıların 20 milyon yıldır bal ürettiklerini,
  • 10 kg. bal için yaklaşık 30 bin arının 20 milyon çiçekten nektar toplaması gerektiğini,
  • Arıların, çiçeklerden 1 kg. bal toplamak için, dünyanın çevresini 6 defa dolaşacak kadar uçtuklarını,
  • Arıların bal üretmenin dışında, doğal yaşamın devamı için çok önemli işlevleri olduğunu, bitkilerin arılar sayesinde döllenerek üreyebildiklerini,
  • Mısır’da firavun Tutankamon’un mezarında tahtadan yapılmış bir kutuda bulunan 13 kilo balın 3.800 yıldır bozulmamış olduğunu,
  • Balın antibakteriyel özelliğinin Asurlularca keşfedildiğini,
  • Arıcılığın bir tarımsal faaliyet olarak ilk çağlardan beri yapılageldiğini,
  • Bugün başta Çin olmak üzere, pek çok ülkede hastalıkları sadece arı ürünleriyle tedaviyi amaçlayan Apiterapi merkezlerinin kurulduğunu ve giderek yaygınlaştığını,
  • Balın 45°C’nin üzerinde ısıtılmaması gerektiğini; ısıtılırsa, besleyici bazı özelliklerini kaybedeceğini,
  • Balın, çocukların bedensel gelişimi için mutlaka gerektiğini ancak bir yaşından küçük çocuklara bal yedirmenin sakıncalı olabileceğini…

Arıların, çiçeklerden topladıkları nektarı, vücutlarından salgıladıkları enzimlerle işleyerek oluşturdukları besleyici, dayanıklı ve yoğun kıvamlı besine bal denir.

Çam balı; kıvamı bozulmadan uzun süre saklanabilir. Rengi çiçek balından daha koyudur, kendine has bir kokusu, tadı ve rengi vardır. Glikoz ve fruktoz içeriği daha düşük olan çam balı ise daha az tatlıdır. Çiçek ballarından daha fazla miktarda enzim, aminoasit ve mineral içerir, polen içeriği ise daha azdır.

Bal yoğun olarak doğal asitler içerir. Bu sebeple balın içerisinde bakteriler barınamaz. Bu sebeple de ballar bozulmaz.

Arıların çiçek nektarı yerine şeker şurubuyla beslenerek ürettikleri bala doğal olmayan bal denir. Çiçeklerin özünü ve doğallığını taşımayan bu ürünler, bal adı altında satışa sunulamaz.

Balda çok sayıda mineral olduğu gibi bal ile metal yüzeyler temas ettiğinde bu nektardaki etken madde ile metal kaşığın tepkimeye girmesine neden olabilir. Bu da balın kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple mümkün olduğunca bal ile metal yüzeylerin temas etmemesi gerekir.

Kristalleşmiş bal zararlı mıdır?Saf ve doğal ballar özellikle kış aylarında zaman içinde kristalleşebilir. Bu oldukça doğal bir durumdur. Kristalleşme, bir bozulma ya da balda hile belirtisi değildir. Balı kristalleşmiş haliyle tüketebileceğiniz gibi benmari usulü ısıtarak da tüketebilirsiniz. Balın kristalleşmesinin başlıca sebeplerini; bala kaynak olan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, ambalajın çeşidi, balın depolandığı yerin nemi ve sıcaklığı oluşturur.

Balda çeşitli aminoasit ve enzimler bulunur. Niasin, riboflavin ve pantothenik asit gibi vitaminlerle kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller de balın içeriğinde yer alır. Temel karbonhitratların kaynağı olan bal, bir yemek kaşığıyla 64 kcal enerji sağlar. Aynı zamanda sindirime yardımcı olan bal, besinlerin daha iyi emilmelerine katkı sunar.

Arı ürünleri; bilinen alerjisi olanlarda, yüksek alerji riski taşıyanlarda ve astım hastalarında alerjiye sebep olabileceği için bu kişilerin arı ürünlerini tüketmesi önerilmez.